top
Baile Szejke (Seiche)

La numai cativa kilometri distanta de Odorheiu Secuiesc se afla statiunea balneara preferata a orasenilor, Baile Szejke (Seiche) – zona de agrement al municipiului Odorheiu-Secuiesc, strans legata de numele lui Orbán Balázs, cel care este inmormantat in acest loc. Este vorba despre zona complexului dedicat etnografului Orban Balasz: o suita de porti secuiesti dispuse pe deal, o statuie memoriala si cateva cruci.Posibilitati de acces:
Baile Seiche se afla in intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc , la altitudinea de 504 m de la nivelul marii. Drumul de acces: din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc pe DN 13A in directia Praid-Sovata. Baile Szejke sunt amplasate pe un versant de deal, inconjurat de plopi si padure, la 3 km de oras.

Atractii turistice:
In deal si-a gasit salas Muzeul de Porti secuiesti expus in aer liber. Portile secuiesti, renumite peste hotare sunt manifestarea artei populare si al sufletului de secui. Cu inscriptii frapante au dat de inteles celor care il inteleg, faptul ca ospitalitatea si puterea de viata a celor care traiesc aici este nemarginita: ``Daca vii cu gand bun, poti intra pe aceasta poarta, altfel poti pleca in sus si in jos”. Cea mai veche poarta are aproximativ 200 ani si provine din satul vecin Fenyed (Feliceni – prima localitate pe drumul national catre Miercurea Ciuc), conform inscriptiei din 1818. Alaturi s-a reusit postarea a altor 13 porti, din care 9 dateaza din secolul XIX.

Orbán Balázs (1829-1890) a fost "cel mai mare dintre secui", scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf si personalitate publica. Monumentul de pe mormantul lui a fost construit in anul 1969. Expozitia de porti populare s-a infiintat pentru pastrarea si expunerea artei populare ornamentale. in colaborare cu mai multe persoane, iubitori al artei populare si Muzeul Haáz Rezsö din Odorheiu Secuiesc, s-au construit 14 porti secuiesti. in apropierea mormantului, prima poarta, e fosta poarta a lui Orbán Balázs, care a fost adus la Baile Seiche. Sub bolta portilor putem face a plimbare spre mormantul marelui secui.

Mlastina de turba teritoriu protejat de tip hidro-geologic. Mlastina descoperita in 1901 este un teren mlastinos, teren considerat rezervatie naturala, cu flora tipica zonelor mlastinoase. Grosimea turbei poate ajunge chiar si la patru metrii in unele parti.

Muzeul de ape minerale
Rock Maraton (Iulie) -ul anual de la Baile Szejke reprezinta un eveniment cu atmosfera aparte in randul manifestarilor muzicale autohtone, cel putin daca avem in vedere faptul ca este singurul festival open air exclusiv de rock din Romania. Este intre putinele manifestari unde putem intalni rockeri din diverse generatii, care timp de cinci zile asculta muzica non-stop, beau bere, se bucura de soare, natura si de minunatii carnati ardelenesti.Aici este organizat de mai mult de trei decenii Festivalul folcloric Szejke, unde este prezentata traditia vie a folclorului autentic din tara si peste hotare.

Ape minerale
Pe raza orasului se afla mai multe izvoare de apa minerala. La Baile Seiche se afla trei izvoare de apa minerala:

Utilizare: apele izvorului Orbán Balázs sunt folosite pentru ameliorarea urmatoarelor afectiuni: probleme digestive, afectiuni ale bilei. Contine sare, sulf, bioxid the carbon si continutul total de minerale ajunge la 3097 mg/kg. Productia de 20 l pe minut este folosit pentru cele 11 bai de cada. Baia este benefica pentru probleme articulare si pentru probleme ginecologice.

Apele izvorului Seiche cu hidrogen sulfuric si dioxid de carbon este benefic pentru afectiuni digestive, sunt folosite si pentru ameliorarea problemelor cauzate de lipsa acidului gastric. Contine sare, sulfur, dioxid de carbon si continutul total de minerale este de 2327,84 mg/kg. Locuitorii folosesc apa izvorului ca si apa de baut, in timpuri trecute apa a fost transfortata pe carute in oras si satele din apropiere. Inainte de Primul Razboi Mondial a fost si imbuteliat, pe eticheta se citea Seiche apa acra Izvorul Sarolta.

Apele izvorului cu nr. 3 sunt benefice in cazul afectiunilor digestive si probleme ale bilei. Contine putin sulfur, alcalic, si continutul total de minerale ajunge 2948 mg/kg, producand 20 l pe minut.
Conditii de tratament: apa minerala a baii este cunoscuta din 1766, s-a aratat benefic in cazul tratamentului ranilor si problemelor dermatologice. In prezent functioneaza piscina 16x33 si baia calda cu 11 cade. Piscina si baia sunt alimentate de izvorul cu disulfid de carbon cu un miros neplacut cu sulfur, care are o productie de apa mare. Nu exista asistenta medicala pentru baie.
Posibilitati de cazare si masa: in Odorheiu Secuiesc in hoteluri, pensiuni, hanuri, sau in vile private in Baile Seiche, dar sunt si casute din lemn si posibilitati de camping. In Baile Seiche exista si restaurant si bar.
Apa minerala carbogazoasa cu gust de petrol este bun pentru cura de baut, apa termala cu continut de sulf si mofeta se gasesc in valea pitoreasca a paraului Sos.
La Seiche intalnim tipul namolurilor mixte, cu largi posibilitati de valorificare in scop terapeutic.

Baze de tratament
La Baile Seiche nu exista baza de tratament. Exista o baie calda cu 11 vane. Langa baia calda s-a construit un bazin cu dimensiunile 16 /33 m.

 
top