top
Baile Tusnad

Este una din cele mai frumoase statiuni montane nu numai din judetul Harghita, dar si din tara. Baile Tusnad a fost declarat oras in anul 1968 , azi fiind cel mai mic oras din Romania. In 1992 a avut 1.953 de locuitori.Cai de acces:

Este accesibil pe DN 12 sau pe linia CF 400 Brasov - Deda. Se afla la 32 km sud de Miercurea-Ciuc, 37 km nord de Sfantu Gheorghe, 67 km de Brasov si 35 km de Baraolt. Este singurul oras din Ciucul de Jos.

Statiunea de importanta internationala se afla intr-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomatul, in defileul Oltului, la 656 m altitudine, in mijlocul unor paduri de brazi si foioase, beneficiind de un aer deosebit de curat, foarte bogat in ioni negativi. In craterul Ciumatului se afla singurul lac vulcanic intact din Europa, lacul Sfanta Ana, iar in craterul secundar o alta raritate a naturii, Tinovul Mohos.

Tinovul Mohos (adica "Lacul cu muschii") situat la o altitudine de 1050 m in craterul mai vechi al Masivului Ciomatu Mare, are o suprafata de patru ori mai mare ca a lacului Sf. Ana, 80 ha. Datorita existentei aici a catorva specii floristice rare turbaria este declarat monument al naturii. Tinovul Mohos adaposteste numeroase specii rare de tip relictar: trestia de camp, bumbacarita, rogozurile, rachita, roua cerului, etc. Peste 20 de specii si varietati de Sphagnum (muschi de turba).Turba are o grosime de 10 metri si un volum de cca. 3 milioane metri cubi. Tinovul este acoperit in mare parte de pinul silvestru, pe langa acesta fiind intalnite si alte specii ca mesteacanul pitic sau mesteacanul pufos.

Cursul de apa principal al statiunii este Oltul. Lacul Ciucas din mijlocul statiunii a fost creat in scopuri turistice folosindu-se apa acestui rau; in present, din pacate, acest lac este sacatuit.

Lacul Sfanta Ana este un lac de origine vulcanica, fiind singurul astfel de lac de pe intreg teritoriul Romaniei. Este situat in masivul Ciumatul Mare, de pe stanga Oltului, in apropiere de Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). Lacul Sfanta Ana se afla la o altitudine de 946 m. De forma aproape circulara, similar cu o paleta de pictor, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m. Lacul isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare.

Stanca Soimului. În Baile-Tuºnad, pe malul drept al Oltului este amplasat varful de andezit, Stanca Soimilor. Nu exista nici un turist care sa nu admire stanca ce se inalta pe malul drept al raului Olt. Cunoscuta ca cel mai faimos foisor din zona, Stanca Soimilor ofera o priveliste rara: statiunea Bailor Tusnad, crestele Ciumatului si ale Surducului, Lacul Ciucas, intregul defileu al Oltului.
Situata la o inaltime de 824 m, Stanca este accesibila urmand potecile ce pornesc din statiune si sunt marcate cu un triunghi rosu; traseul este de 1 1/2 h.

http://harta-romaniei.blogspot.com/search/label/Baile%20Tusnad

 
top