top
Canionul de sare


Dealul Sarii, in denumire locala Spatele Sarii (576m), acopera cel mai mare zacamant de sare din tara, ale carui radacini sunt ingropate pana la 2,7-3km adancime. Canionul de sare este superb, cu stanci si creste de sare albe sclipitoare, lapiezuri, turnulete, mici pesteri, izvoare cu ape sarate cu voaluri de cruste albe, depuse pe rocile din jur, si toate acestea asezate intr-un peisaj magnific cu vegetatie bogata si multipla, de foioase si rasinoase laolalta.

Cai de acces:
Canionul de sare (1 km) imbratiseaza intr-un fel Praidul, astfel incat intrat pe traseu la un capat al localitatii iesiti la celalat capat al sau, dupa o plimbare lejera de cca 2 ore, avand posibilitatea sa admirati numeroase forme sapate in zacamintele de sare de trecerea anilor si de numeroasele ploi si sa vedeti intrarea in prima mina de sare de aici.

De pe strada cu intrarea in Salina mergeti spre sud, treceti de Strand si cand ajungeti la parau o luati la dreapta, pe langa cursul apei, pana la intrarea in Canionul de sare.

Zona de protectie a naturii "Sohata"
Zona de protectie a naturii "Sohata" are o suprafata de 8 ha si se intinde la sud-vest de centrul comunei. Punctul cel mai inalt al zonei poarta numele de Muntele de Sare si este la altitudinea de 576 m.

Cheile Corundului reprezinta, de fapt, canionul paraului Corund si se intinde in partea de sud-vest a Dealului Sarii. Aici paraul Corund a strapuns muntele de sare si canionul este format din stanci de sare, dantelate de o culoare alba sclipitoare. In cheile Corundului se gasesc deci acele stanci de sare de la Praid, vestite din punct de vedere turistic al zonei, inca de la sfarsitul secolului al 18-lea. Aici chiar si potecile sunt pline cu praf de sare.

Vegetatia caracteristica a Tinutului Sarii este cea halofila, cantonata in jurul izvoarelor sarate si in vecinatatea masivelor de sare, cu un exemplu stralucit de adaptare la solurile sarate: Salicornea herbacea, iarba sarata violeta sau verde.

 
top