top
Castelul Lazar din Lazarea

Castelul Lazar este o fortareata renascentista reconstruita din anii 1970, renumita pentru faptul ca fusese locul de copilarie al lui Bethlen Gabor, voievodul Transilvaniei. Castelul ofera loc unei expozitii permanente de arte plastice si diverselor programe culturale.Locatie
Castelul Lazar se afla in partea centrala a judetului Harghita, in depresiunea Gheorgheni, la o altitudine de 791 m deasupra nivelului marii.
Traseu: Miercurea Ciuc - Gheorgheni - Lazarea (E578).
Distanta: Miercurea Ciuc - Lazarea apr. 62 km.

Localitatea Lazarea
Una din cele mai vechi asezari ale depresiunii Ghiurghiului mai nou a devenit una din centrele cultural-artistice ale zonei. Monumentele sale combina in mod fericit elementele goticii clasice cu formele arhitecturii renascentiste si cele ale barocului precum si cu formele caracteristice culturii populare ale zonei. Tabara de creatie fondata cu scopul de a perpetua valorile artei populare se imbina armonios cu lumea specifica a comunitatii de artisti plastici care anual se strâng in aceasta comuna pentru recreere si pentru a beneficia de atmosfera prielnica creatiei, oferita de tabara de creatie. Expozitiile de arta plastica, arta populara, de prezentare ale mestesugurilor populare specifice zonei au dobândit un renume care depaseste granitele tarii.

Aici se afla si un parc de statui a coloniei de artisti.in versantul sud-vestic al muntelui Szarmany, nu departe de castelul medieval al contilor Lazar este o cariera abandonata de marmura. Marmura alba si gri a avut odinioara cautare si peste hotare, fiind o materie prima excelenta pentru sculptura. Satul are si izvoare de apa minerala. Lazarea are patru monumente importante, fiecare reprezentând o alta epoca istorica. Fiecare constituie o valoare deosebita: biserica fortificata romano-catolica, capela Sfântul Anton, manastirea si biserica franciscana, si castelul familiei Lazar.

Prima atestare documentara este din 1505. Satul exista inca dinaintea atestarilor documen-tare, mai exact din secolul al XIII - lea probabil a doua jumatate acestuia, dupa trecerea tatari-lor.

Biserica Franciscana
Un membru al familiei Lazar sosind acasa din Roma, amintindu-si un vis a construit 5 capalne pe muntele Sarmany. In 1642, Lazar Istvan i-a insarcinat pe calugarii franciscani sa se ocupe de capalne. In 1749 dupa incendii a fost construita biserica-manastire. Aici a fost inmormantat Kajoni Janos, Losteiner Leonard, P.Lukacs Monsonét, care a fost o misionara cunoscuta. Kajoni Janos a fost un cunoscator de exceptie a muzicii bisericesti si lumesti, a infiintat o biblioteca a partiturilor muzicale atat catolice cat si lumesti.

Aici si-a petrecut copilaria Bethlen Gabor. Din 1974 intr-o aripa a manastirii se afla o tabara de creatie a carei realizari picturale si sculpturale se regasesc in castelul Lazar.

Castelul Lazar
Castelul Lazar poate fi vazut la 200m. de centrul satului. Lungimea este de 100 m, iar latimea 75 m. fiind una dintre cele mai frumoase creatii ale arhitecturii ardelenesti renas-centiste. Au inceput constructia castelului in secolul al XV-lea si in decursul istoriei a fost distrus de mai multe ori. Din 1967 au inceput sa-l restaureze pas cu pas. Castelul Lazar este unul dintre cele mai renumite castele renascentiste cu minareturi, in sec. XVII- fiind unul dintre cele mai renumite resedinte ale Ardealului. Camerele sale cu arcade perfecte, cu inscriptii gotice (Cristus Maria 1532) din 1532 sunt o provocare.


Primul turn locuibil functioneaza din 1450. Are trei bastioane de forma patrata iar cel de al patrulea (cel din est ) are sapte laturi. Peretele sudic in nisa de la mijloc, mai exact deasupra intrarii principale are ornamente tipice bastoanelor destinate intrarilor. Cele doua parti laterale ornamentate cu nise, minarete tipice stilului renascentist leaga acest bastion de cele laterale. Picturile de la intrare pot fi vazute si astazi, desi in parte au fost distruse. Stema, mai exact blazonul poate fi vazut pe bastionul din stanga intrarii putandu-se citi 1632. Este anul incheierii constructiei. In curte pe langa peretii inalti pot fi vazute constructii aferente pe jumatate distruse, bucataria, cuptorul, locuinta servitorilor, locuinta soldatilor, fantana potcovaria, hambarul.

Lazarea astazi poate fi considerata ca atelierul de lucru al artizanilor autohtoni. Astazi in castel putem vedea o expozitie traditionala de arta populara, si una de pictura care este situata in bastionul de intrare in castel, fiind amplasata in opt camere (incaperi) mari, ca si in sala Cavalerilor. Aici pot fi vazute 150 de picturi. Galeria adaposteste opere desavarsite in decursul ultimilor 10 ani. Astfel, putem vorbi despre trei generatii care participa efectiv la expozitie. Lucrarile de grafica si-au gasit adapost in Sala Cavalerilor care are mai mult de 300m2.

 
top