top
Cetatea Medievala Sighisoara


Una din bogatiile Ardealului, Perla Transivaniei de odinioara, considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din Europa, isi inalta falnicele turnuri spre cer de pe colina care domina cel mai important defileu de pe cursul Tarnavei Mari.

O istorie vie a trecerii timpului, intemeiata dupa traditie in 1191, dar mentionata documentar in 1280 sub numele de CASTRUM SEX si mai apoi cu termenul german SCHESPURCH (1298), Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani (sasii) adusi in Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar in secolele XII-XIII dupa Christos.

Centrul istoric al Sighisoarei este foarte bine mentinut, iar cetatea medievala este una dintre singurele cetati locuite din sud estul Europei.

Obiective
Turnurile breslelor de aparare, ca dealtfel casele medievale vechi de citeva sute de ani reprezinta obiectivele turistice din Sighisoara care atrag anual un numar mare de vizitatori romani si straini dornici in gasirea atmosferei medievale.

Turnul cu Ceas
Este principalul punct de interes al cetatii si reprezinta simbolul orasului. A fost construit pentru a apara poarta principala a cetatii. A primit aceasta denumire datorita ceasului cu figurine, unic in Romania, aflat la etajul al patrulea. Turnul prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.

Zidul actual are 930 m si pe alocuri atinge o inaltime de 15 m. Centura de fortificatii cuprindea un numar de 14 turnuri, acum mai sunt 9: Turnul Tabacarilor, Turnul cositorarilor, Turnul giuvaergilor, Turnul Frangherilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor si Turnul cu Ceas.

Turnul Franghierilor
Acest turn este unul din cele mai vechi edificii ale Sighisoarei, fiind si singurul turn locuit din cele pastrate pana azi. A fost ridicat pe zidurile vechii cetati si a fost distrus in anul 1241. Forma actuala o are din anul 1305 si este unul din putinele turnuri neatinse de incendiul din 1676. Din punct de vedere strategic, a facut parte din vechea fortificatie din varful dealului.

http://www.sighisoara-transilvania.ro

 
top