top
Comuna Praid


Localizare
Statiunea Praid - “tinutul sarii” este un paradis pentru iubitorii de natura si traditii - este situata in partea centrala a Romaniei, pe valea Raului Tarnava Mica, in depresiunea Praid - Sovata, in partea de sud vest a Muntilor Gurghiu, la 525 metri altitudine (masivul de sare atingand 580 metri inaltime). Oraselul mic, de la poalele Masivului Piatra siclodului, este gazda perfecta pentru turistii care au nevoie de tratament, dar si pentru cei aflati in cautarea unui coltisor de rai unde sa iti petreaca o minunata vacanta.

Caracteristici
Localitatea Praid este cea mai mare comuna din Harghita. inglobeaza 5 asezari: Praid, Ocna de Jos, Ocna de Sus, Bucin si Becas. in comuna Praid traiesc aproximativ 7250 suflete, iar in Praid cca. 4000 de persoane. in centrul Praidului se afla rascrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, in Gheorgheni, iar spre sud-est, prin Corund, in Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est si sud-est de Muntii Gurghiului si din partea sud-vestica de platoul siclod prin versantul Harom.

Climatul din Praid este de tip depresionar, cu veri racoroase si ierni friguroase, temperaturi medii de pana la 7.6 grade Celsius. Precipitatiile sunt de aproximativ 750 mm/an.

Scurt istoric
Desi Praidul, ca localitate, a “aparut” pe la 1550, primele exploatari saline sunt atestate de pe vremea romanilor. Documentele atesta realizarea a patru excavatii de tip amfiteatru ca si descoperirea unor caramizi cu inscriptia LMV (Legio V Macedonica). Ocnele (cele de Sus si de Jos) sunt atestate inca din anul 1493.
Denumirea de Praid (originalul Parajd, in limba maghiara) vine din cuvantul "paraj" cu diminutiv, asa cum apare in tot bazinul Carpatic, si inseamna mic teren cu iarba, sau pasune mica cu iarba.
Prima excavatie moderna la salina s-a realizat in 1960. Mai tarziu, in anul 1980, locul de tratament al pacientilor s-a adancit cu peste 120 de metri.

Ocupatii
Praidul - ca si concept - este strans inrudit cu sarea si cu tot ce se leaga de aceasta. Dar explicarea formarii comunei numai cu existenta sarii acolo ar fi o greseala. Daca consideram numarul de angajati la salina, pana in anii 1958 - 59, acesta nu atingea nici o suta si din Praid erau numai 10-15%. La salina lucrau mai mult cei din Ocna de Jos care aveau si dreptul de proprietate asupra minei. Acesta a fost si motivul pentru care s-a dezvoltat cresterea bivolilor in Ocna de Jos. Pielea de bivol era indispensabila la operatiile de transport si etansare al zacamantului de sare. Mult mai multi localnici lucrau in domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului; incepand din mijlocul secolului trecut, la fabrica de chibrituri din Praid lucrau 200 de persoane. De asemenea gaterele din zona au un trecut de sute de ani. in afara de acestea, locuitorul din Praid crestea animale si lucra pamantul. incepand din secolul trecut s-au stabilit in localitate si foarte multi straini. Mangalul preparat in zona, cheresteaua si lemnul pentru vapoare a ajuns pana in Franta si Anglia.

Acces:
Rutier: DN13 Odorheiul Secuiesc-Tg. Mures, 6 km distanta de Sovata, 36 km distanta de Odorheiul Secuiesc, 75 km distanta de Tg. Mures
Feroviar: Gara Praid ( ruta Medias– Praid) Pe calea ferata:Gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Teius – Balauseri – Sovata – Praid care accede la magistrala feroviara Brasov – Sighisoara – Teius – Cluj-Napoca – Satu-Mare – Oradea
Aerian: Aeroportul International Tg. Mures.

Distante:
Brasov - 117 km - Sighisoara - 41 km -Sangeorgiu de Padure - 27 km - Sovata - 8 km - Praid
Brasov -97 km - Miercurea Ciuc - 55 km - Gheorgheni - 50 km - Praid
Brasov - 97 km - Miercurea Ciuc - 52 km - Odorheiul Secuiesc - 38 km - Praid
Targu Mures - 30 km - Sangeorgiu de Padure - 27 km - Sovata - 8 km - Praid

Praid - Corund - 20 km
Praid - Sovata, Lacul Ursu- 8 km
Praid - Odorheiu Secuiesc - 45 km
Praid - Barajul de la Zetea - 50 km
Praid - Lacul Rosu - Cheile Bicazului - 70 km
Praid - Targu Mures - 61 km
Praid - Miercurea Ciuc - Sumuleu Ciuc - 95 km
Praid - Baile Tusnad - Lacul Sfanta Ana - 140 km
Praid - Ghimes - 125 km
Praid - Transfagaras - 145 km
Praid - Brasov - Bran - 145 km
Praid - Sinaia, castelul Peles - 186 km

 
top