top
Pastravaria


Hanul pescaresc aflat intr-un loc pitoresc a devenit cunoscut de multa lume ca urmare a pastravului pescuit si pregatit aici. Asta dovedeste numarul mare a oaspetilor din tara si strainatate care viziteza zilnic locul. In afara pastravului gustos vizitatorii pot sa-si probeze „talentul” lor in pescuit cu echipamentul de pescuit oferit de han. In lacuri se pot pescui pastravi curcubeu si crapi. Cei care cauta alte indeletniciri pot sa viziteze crescatoria de peste unde pot afla mai multe despre tainele acestei activitati care in zona are o traditie de aproape 100 de ani.

Pastravaria
Primele lacuri au fost construite in anii 30 a secolului trecut de familia Lokodi. In anii comunismului lacurile au fost statalizate iar dupa evenimentele din 1989 ele au reintrat in posesia familiei. De atunci numarul lacurilor ajunge aproape la 50. Ele sunt nu numai pitoresti dar dealungul unei plimbari putem sa observam si etapele si tainele cresterii pastravilor.

Campul Cetatii
Localitatea Campul Cetatii se gaseste pe cursul superior al raului Nirajul Mare, pe un drum lateral intre satul Eremitu si orasul Sovata, la aprox. 10 km de acesta. Tinut de incantare si vis, vatra de frumuseti neasemuite, desfasurandu-se din Muntii Gurghiului pe undele repezi ale Nirajului, cu o fauna bogata si paduri de conifere, care imbraca stanci semete, te indeamna la expeditii cinegetice sa te intalnesti cu ozonul tonifiant al inaltimilor. Campu Cetatii face parte din comuna Eremitu atestata documentar din anul 1567. Principalele monumente istorice sunt: pe culmea Tampa - burguri din epoca romana, reutilizate in Evul mediu ; ruinele cetatii Vityal, sec. XIV - XVI; Biserica romano-catolica, sec al XV-lea.

Alte obiective
Cetatea si lacul cu anini

Traseul marcat cu punct rosu porneste din centrul satului. Este un traseu mai scurt, dar avand in vedere inclinarea pantei ce duce la cetate necesita un efort fizical mai mare. Deoarece este vorba de un circuit se poate porni pe oricare dintre ramurile raului Niraj. La jumatatea drumului ajungem la Lacul cu Anini. Este un lac format nu demult, care a inundat o petice de padure si care ne da impresia unei miniaturi a Lacului Rosu din Muntii Hasmas. Este un microclimat interesant care gazduieste o fauna si flora foarte bogata. De aici putem urca la ruinele cetatii a carui origine este necunoscuta. Istoricul Orban Balazs a considerat in lucrarea sa “Descriera Secuimii”, ca dupa pozitia sa este unul dintre cetatile de aparare secuiesti.

Valea Nirajului Mic
Traseul de o varietate peisajistica aparte poate fi parcurs si cu masina. In timp ce urcam padurile pasnice de foioase dau locul brazilor si vaii salbatice a Nirajului Mic. Nirajul in aceasta parte capata aspectul unui rau de munte cu mai multe cascade mici. Pe malul dreapta se afla cateva stane unde se poate gusta casul si urda de oaie.

Ramasitele craterului vulcanic (1777m)
O parte a traseului lung de 20 de km. o putem parcurge si cu masina iar ultimele 6 km pe jos. In acest traseu se afla mai multe piste de helicopter si lesuri care au deservit pe fostul dictator Nicolae Ceausescu. Cea mai interesanta parte insa este mersul printer jenupari si privelistea de pe culmea Saca Mare, ceea mai inalta culme dim Muntii Gurghiului. Daca avem parte de vreme senina putem admira lantul muntilor Harghita, Hasmas si Calimani .

http://www.halaszcsarda.ro/han.html

 
top