top
Ruinele de pe dealul Budvar


Pe dealul “Budvar” (635 m) au existat asezari umane inca din perioada neoliticului, fiind vestigii si din perioada epocii fierului. Pe deal exista ruinele unei fortificatii din sec. al X-lea. Ruinele figureaza in Registrul oficial al monumentelor judetului Harghita (1992) ca monument arhitectural.

Ruinele de pe dealul Budvar: Cetatea Bud a fost construita la cumpana secolelor XI-XII pe un platou de 1,25 hectare, situat la 625 m inaltime, marginit in trei parti de prapastii stancoase si accesibil doar printr-o sa. Pe suprafata acoperita de padure se pot distige si astazi aliniamentele santurilor si digurilor de pamant. Sapaturile arheologice au dovedit ca pe acest platou au trait oameni din epoca de piatra. Au fost scoase la iveala cioburi din vase de lut. Arheologii au ajuns la concluzia, ca cetatea a fost folosita pina in sec.al XIII-lea ca turn de observatie, de unde in caz de pericol se dadeau semnale turnului de pe muntele vecin prin aprinderea unor torte uriase. Se presupune ca cetatea a fost distrusa de tatari in anul 1241. Conform legendei numele cetatii se trage de la Buda, fratele regelui hunilor Attila, care a construit-o.

Pe baza cautarilor arheologice si a descoperii ruinelor din zona, putem sa afirma ca aici a existat viata inca in perioada neolitica. Dupa aceasta si in perioada de fier a existat viata aici, fapt demonstrat de santurile de intarire din jur. Mai tarziu au fost descoperiti periti de fortificatie si obiecte din ceramica datand din periaoda lui Arpad. Circula mai multe legende care incearca sa explice existenta si originea Capelei Jezus care dateaza inca din secolul al XIII-lea .

 
top