top
Salina Praid

Inceputurile istoriei Salinei Praid dateaza inca din epoca romana. Primul document in care apare ocna de sare din Praid, dateaza din anul 1405.

Dupa cele mentionate de Orban Balazs, in anul 1861 intreaga zona locuita de secui si sasi, a folosit sarea de la Praid. Exploatarea subterana a sarii a inceput in anul 1762.

Tratamentul subteran a inceput prin anii 60, in mina Doja. In 1980 baza de tratament a fost stramutata la orizontul "50", care se afla la o adancime de 120 m de la suprafata. Pe o distanta de 1250 m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei prin galeria de coasta. In timpul sezonului de vara numarul persoanelor, care viziteaza mina si a bolnavilor, cine se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500-3000/zi.Zacamantul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gema din Europa. Corpul de sare are o forma usor eliptica, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km si o adancime de 2700 m, avand rezerve pentru mai multe sute de ani, si constituie o comoara de nepretuit in economia Transilvaniei.

Sarea din Praid, inca din secolul al XV-lea a fost denumita "sare secuiasca", dupa care de altfel s-a si denumit aceasta zona ("Zona sarii" sau “zona Ocnelor”). Sarea din Praid a oferit "painea" oamenilor din aceasta zona de-a lungul secolelor. Nu in ultimul rand a oferit gustul si "sufletul" mancarurilor secuiesti si ardelenesti.

Tratatament
Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Durata tratamentului este de 18 zile.
Acest tratament subteran se desfasoara la orizontul "50", aflat la o adancime de 120 m de la suprafata. Pe timpul petrecut in subteran se recomanda gimnastica, condusa de un cadru specializat, plimbari si dozarea efortului fizic. Categoria de varsta intre care oamenii se pot trata este intre 2-60 ani, acestia fiind supravegheati permanent de catre un personal medical.

Dupa statisticile medicului de specialitate din comuna se poate observa ca in cazul acelora care revin la tratament de 3-4 ori si reactioneaza pozitiv, scade numarul si intensitatea crizelor astmatice si creste capacitatea de rezistenta a organismului.
Din acest scop comuna Praid este dotata cu un spital si trei cabinete medicale.

VARSTA PACIENTILOR : 2 – 60 ani

Sub 2 ani si peste 60 de ani se admit bolnavi daca nu prezinta contraindicatii.

DURATA TRATAMENTULUI :

COPII : 10-12 sedinte (zile) cu durata de 2-3-4 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de caz, 3-4 ani la rand
ADULTI : 16-18 sedinte (zile) cu durata de 4-5 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de severitatea cazului.
CATEVA DATE STATISTICE - ADULTI

dupa 3 saptamani cura in salina Praid bolnavii cu astm bronsic, bronsita cronica (diagnosticate in spital)
13% - ameliorare neta pe o perioada de 1 an
50% - ameliorare neta pe o perioada de 6 luni
30% - ameliorare neta pe o perioada de 3 luni
4% - ameliorare neta pe o perioada de 1 luna
3% -ameliorare numai pe perioada speleoterapiei
dupa speleoterapie
28% - nu au mai avut nevoie de medicamente
53% - nevoie mai scazuta de medicamente
14% - cantitati identice
5% - nevoie crescuta de medicamente
Numarul internarilor spitalicesti dupa speleoterapie a scazut cu 73% fata de anii precedenti.

La cei care au respectat cura de speteoterapie de 3-4 ori a scazut semnificativ:
- numarul internarilor in spital
- numaruf concediilor medicale
- necesarul de medicamente
- a disparut temporar sau defintiv corticodependenta

http://www.salinapraid.ro

 
top