top
Bezid – Satul inundat (scufundat)


In apropiere de Sangiorgiu de Padure (langa Sighisoara) se afla satul Bezid, scufundat sub ape intre '88 si '89. Unii spun ca satul a fost inundat in urma sistematizarii puse la cale de Ceausescu, altii ca s-a incercat stramutarea unor comunitati religioase de aici iar altii spun ca terenul era nesigur si apos trebuia astupat cu apa care sa dea forta turbinelor din barajul din apropiere.

Sub lac zac de prin vara lui '88 o suta de case, un dispensar si o gradinita. Inca mai exista neacoperita de ape doar biserica reformata, construita pe un deal.

Cai de acces:
Se afla in judetul Mures, undeva intre Tg. Mures, Sovata si Cristuru Secuiesc. Se poate ajunge de la Sangeorgiu de Padure pe drumul catre Cristuru Secuiesc (sau invers). Localizare: La iesirea din Sg. de Padure spre satul Bezid. Este la 39 km de Tg.Mures si la 47 km de Sighisoara, pe D.N.13A, Balauseri- Sovata.

Acumularea BEZID, avand coordonatele geografice de 46 gr 25 ' 30” lat. N. si 24 o 53'30” long. E. si 350 m.MB. altitudine (cota de baza a barajului), este situata la vest de Muntii Gurghiului si a Subcarpatilor Transilvaniei, in zona colinara din stanga raului Tirnava Mica, la aproximativ 2 km de localitatea Singeorgiu de Padure. Lacul de acumulare, a luat fiinta prin construirea unui baraj in valea paraului CUSMED (afluent de stanga al raului Tirnava Mica) la 1,5 km in amonte de confluenta acestuia cu raul Tirnava Mica.

Pescarii de prin partea locului si-au amenajat platforme pe varfurile copacilor care ies din lac asemnea unor antene.
In apropierea vechiului sat se afla Bezidul Nou, satul in care s-au mutat o parte dintre localnicii ale caror case au fost acoperite de ape.

Pe langa lacul Bezid (cei interesati pot face scufudari) se afla si alte obiective turistice, cel putin la fel de interesante. La Criseni exista un muzeu al palariilor de paie. Realizat pentru a pastra traditia veche de peste 150 de ani in domeniul artei si tehnicii impletirii paielor, muzeul gazduieste o impresionanta colectie de palarii – cea mai impunatoare avand un diametru de 5 metri. Pe langa acestea si o colectie bogata de obiecte decorative.

 
top